Dobra włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród wielu alternatyw, które daje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, połączeń oraz duża porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie potrawy
Polakom kuchnia włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne włoskie posiłki
Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. mięso sezonowane w Krakowie Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również lasagne, focaccia, minestrone oraz liczne desery – np. granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film